D66: onderzoek nieuw zwembad bij Glanerbrug

Afgelopen vrijdag werd bekend dat mogelijk twee van de drie gemeentelijke zwembaden moeten sluiten om de sportbegroting sluitend te krijgen. Het gaat in eerste instantie om De Brug in Glanerbrug en enkele jaren later Het Slagman in Enschede Noord. Dat lijkt misschien vreemd, maar D66 ziet met de bouw van een nieuw zwembad juist kansen voor vooruitgang voor zowel de zwemsport als de inwoners van Glanerbrug.

Zwemles voor iedereen bereikbaar

Het is voor een kind in een waterland als Nederland van levensbelang dat het zijn zwemdiploma kan halen. Dat moet voor iedereen bereikbaar zijn. Het is niet ideaal als ouders naar de andere kant van de stad moeten met hun kinderen om ze naar zwemles te brengen.

Goede sportfaciliteiten

Goede zwemfaciliteiten gaan niet alleen over om leszwemmen. Enschede moet ook over goede zwemfaciliteiten beschikken om zwemsporten te kunnen beoefenen. Voor zwemsporten is op dit moment geen geschikt zwembad. De zwemverenigingen hebben meermaals gevraagd om een beter bad: zowel De Brug, Het Slagman als het Aquadrome voldoen niet aan de eisen voor de zwemsport.

Nieuw zwembad is verbetering

Door Het Slagman en De Brug te sluiten en daarvoor in de plaats een nieuw bad te bouwen, krijgen de zwemverenigingen een zwembad dat goed uitgerust is voor de sporten die zij beoefenen. Als dit bad in de buurt van Glanerbrug kan komen, behoudt dit deel van de inwoners van onze gemeente de mogelijkheid om hun kinderen dicht bij huis op zwemles te doen. Sterker nog, het nieuwe zwembad wordt beter dan De Brug. Voor kinderen die in de buurt van Het Slagman wonen, zijn andere zwembaden beschikbaar binnen beperkte afstand, zoals bijvoorbeeld Trifora of het zwembad op de campus van de UT.

Minder energieverbruik

Een nieuw zwembad is bovendien een ideale kans om een duurzamer zwembad te bouwen, waar het energieverbruik bijvoorbeeld zo’n 30% lager ligt dan in de oudere installaties van De Brug en Het Slagman.

Ook binnen- en buitensport dragen bij

De financiële problemen zijn de afgelopen decennia ontstaan doordat investeringen in sportvoorzieningen zijn gedaan, waarbij onvoldoende rekening is gehouden met de onderhoudskosten. Met een pakket aan maatregelen brengt de gemeente Enschede de huishouding weer op orde. Ook van de zaalsporten en de veldsporten wordt een bijdrage gevraagd. Hier gaat het om het afstoten van minder gebruikte gymzalen en sportvelden.

Over Menno Hoeksema

Menno Hoeksema

Meest recente berichten

Activiteitenagenda

11 januari 2018
 • Nieuwjaarsborrel D66 Enschede
  Op 11 januari 2018 van 20:00 tot ongeveer 23:00

  Locatie: Locatie volgt ( kaart)


  De jaarlijkse nieuwjaarsborrel met alle leden van D66 Enschede

16 januari 2018
 • Steunfractie bijeenkomst
  Op 16 januari 2018 van 19:30 tot ongeveer 21:00

  Locatie: Stadhuis Enschede, Langestraat 24, 7511 HC Enschede, Nederland ( kaart)


  Steunfractie bijeenkomst over Burgerparticipatie

8 februari 2018
 • Algemene Afdelingsvergadering D66 Enschede
  Op 8 februari 2018 van 20:00 tot ongeveer 22:00

  Locatie: Locatie volgt ( kaart)


21 maart 2018
 • Gemeenteraadsverkiezingen
  Op 21 maart 2018 van 00:00 tot ongeveer 23:59


 • D66 Uitslagavond Gemeenteraadsverkiezing 2018
  Op 21 maart 2018 van 21:00 tot ongeveer 23:30

  Locatie: Locatie volgt ( kaart)