De inwoners van Enschede willen zonnepanelen en windmolens!

Ongeveer 1.100 inwoners van Enschede vulden de enquête van TV Enschede FM en TC Tubantia en “Enschede wekt op” over duurzaamheid in. Hier komt naar voren dat 44% van de ondervraagden een mix van zonnepanelen en windmolens voor zich ziet. Draagvlak voor puur alleen windmolens is er niet. Men wil graag een mix.

Windmolens

Al dreigt de plaats van een windmolen nog wel discussie op te werpen, dat ze er kunnen komen niet. Er zijn wel zorgen geuit over windmolens dichtbij bebouwing. Vooral het geluid wat de windmolens maken, de slagschaduw die die wieken opbrengen en de horizon vervuiling. Inwoners gaven verschillende locaties aan waar windmolens wel kunnen: Universiteit Twente, Rutbeek, het havengebied en bedrijventerreinen.

Zonnepanelen

Op de vraag waarom mensen zelf nog geen zonnepanelen op hun dak hebben is vooral het antwoord dat het te duur is. Jammer om te horen, maar je kunt natuurlijk niet in iemand anders zijn/haar portomonee kijken. Om het financieel mogelijk te maken kunnen huurders van een huurwoning bij de corporaties Ons Huis, De Woonplaats en Domijn vaak een regeling treffen met een stukje huurverhoging. Ook woningeigenaren kunnen hierin informatie over subsidies krijgen via Reimarkt. Overigens hebben de meeste inwoners die de enquête hebben ingevuld geen problemen met het plaatsen van zonnepanelen op de Usseler Es. Ook aan de rand van het Aamsveen lijkt geen probleem zolang het niet grootschalige zonneparken zijn, maar meer kleinere groepen zonnepanelen.

En nu?

Het lijkt ons goed om meer werk te gaan maken met de Usseler Es, de voormalige vliegbasis en bedrijventerreinen. De Vereniging tot Behoud Usselo, de Usseler Es en de Buurtkring kunnen leven met zonnepanelen op de Usseler Es en denken constructief mee hoe dit zou kunnen.

Daarnaast is tijdens de vele inspiratieavonden de vliegbasis genoemd, niet voor windmolens, maar voor heel wat zonnepanelen naast de landingsstrip. Zonnepanelen of windmolens op bedrijventerreinen geven ook weinig weerstand bij veel inwoners, dus ook hiermee kan de Gemeenteraad mee aan de slag.

Wilt u hier graag over meedenken? Mail mij dan via: a.haveman@enschede.nl

Over Agnes Haveman

E-mail: agnes.haveman@d66enschede.nl
Twitter: Agnes_Haveman
 
Agnes zit sinds maart 2014 voor D66 in de Enschedese raad.
Agnes Haveman

Meest recente berichten

Activiteitenagenda

19 oktober 2017
 • Presentatie kandidaten kieslijst D66 Enschede
  Op 19 oktober 2017 van 19:30 tot ongeveer 21:30

  Locatie: Concordia, Oude Markt 15, 7511 Enschede, Nederland ( kaart)


  D66 Enschede organiseert een debatavond waar de kandidaten voor de kieslijst van D66 Enschede met elkaar en de leden in debat kunnen over stellingen. Meer info volgt

31 oktober 2017
 • Algemene Afdelingsvergadering D66 Enschede
  Op 31 oktober 2017 van 20:00 tot ongeveer 22:00


11 januari 2018
 • Nieuwjaarsborrel D66 Enschede
  Op 11 januari 2018 van 20:00 tot ongeveer 23:00