Janarthanan Sundaram

Kandidaat no. 8

 
“Ik wil dat elk kind – ongeacht afkomst – dezelfde kansen krijgt als ik. Daar wil ik me voor inzetten.”

Over Janarthanan

 
Waarom heb je je verkiesbaar gesteld?
Ik vluchtte met mijn ouders weg uit Sri Lanka voor het geweld in de jaren tachtig. We kwamen terecht in Nederland, en we werden in Assen geplaatst door de overheid. Daar vonden we nieuwe vrienden, mensen die zich inzetten voor ons. Met name de leraren van de basisschool waar ik op zat dachten serieus na over hoe wij, ik en mijn broertje, onze draai in de maatschappij moesten vinden. Die extra hulp en aandacht heeft ervoor gezorgd dat ik de één na hoogste CITO-score haalde in groep 8 en nu uiteindelijk een universitair diploma heb. Waarom lukt dit tegenwoordig niet meer? Waarom zijn er nog steeds kinderen die niet mee kunnen komen en hun weg weten te vinden in de maatschappij? Vanwaar die tweedeling? Dit zijn voor mij hele frustrerende vragen. Ik wil dat elk kind – ongeacht afkomst – dezelfde kansen krijgt als ik. Daar wil ik me voor inzetten, en daarvoor moeten we de professionals die dit echt wel willen meer in hun kracht zetten. We hebben het onderwijs verkeerd georganiseerd als hetgeen in de jaren tachtig nog kon, nu niet meer kan.

Welke drie onderwerpen liggen naar je hart?
De kloof tussen verschillende groepen in de stad: arm en rijk, met en zonder migratieachtergrond, met en zonder geloof etc. Deze scheidslijnen krijgen de laatste tijd veel aandacht en dat is niet zonder reden. Economisch groeien we, maar er blijft toch een groep achter. We kunnen de ogen hiervoor niet meer sluiten. Niet alleen vanuit een maatschappelijke oogpunt, maar vooral ook vanuit economische belangen. We laten potentiële talenten links liggen. Die luxe kunnen we ons niet meer permitteren.

Wat vind je het mooiste aan Enschede?
Ondanks de politieke tegenstellingen hebben we met elkaar in Enschede toch een mooie florerende stad voor elkaar gekregen. We moesten door een crisis, maar uiteindelijk komt het altijd goed. Het is consistent beleid van de afgelopen decennia waar we nu onze vruchten van plukken. Tweede Kamerleden die op bezoek komen in Enschede gaan oprecht onder de indruk weer terug naar de randstad. Dat doen we toch wel even hier in Twente!

Waarom woon je in Enschede?
Ooit ben ik naar Enschede gekomen voor mijn studie. Opgegroeid ben ik in Assen, geboren in Sri Lanka. Van al deze plekken voel ik me het meest thuis in Enschede. Deze samenleving geeft mij de ruimte om mijn eigen bijdrage te mogen leveren: om te ontwikkelen en te ondernemen. Dit geeft mij weer energie om juist weer iets terug te doen, door bijvoorbeeld mijn bijdrage in de gemeenteraad.

Ultieme geluksmoment?
Als ik mijn vrouw en mijn dochtertje van zes weer zie. Ons gezin beslaat twee landen, Zweden en Nederland. Mijn vrouw heeft haar carrière in Zweden en ik heb een eigen bedrijf in Enschede. Het is voor mij belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en volledig kan ontplooien. Als liberaal kan je geen andere keuze maken dan deze. Maar het blijft altijd geweldig om de beide dames weer te zien.

arrowleft

mail facebook twitter

arrow-right