Openbaar Vervoer

OV is niet gratis. ‘Gratis’ OV voor bepaalde groepen wordt ook betaald door de belastingbetaler. D66 wil alleen voor de 70-plussers die het niet zelf kunnen betalen gratis OV. Want voor ons is het heel belangrijk dat mensen mobiel blijven en mee kunnen blijven doen in de samenleving.

3 reacties op “Openbaar Vervoer
 1. Arend Klück schreef:

  Hoe denken jullie over gratis OV voor studenten?

  • redactie D66 redactie D66 schreef:

   Beste Arend,

   Hoewel we het (mogelijk) afschaffen van de OV-studentenkaart betreuren, zullen we niet pleiten voor gratis OV voor studenten. Wat voor 70-plussers geldt, geldt ook voor studenten: OV is niet gratis. In de ons nu bekende plannen, zal bij het wegvallen van de OV-studentenkaart er korting gegeven worden. En in tegenstelling tot 70-plussers, zijn studenten vaak wel in staat om te fietsen en is de noodzaak om gebruik te moeten maken van het OV er dus minder.

   Wij zien het veel meer als taak van de gemeente om met de OV-bedrijven te zorgen voor voldoende en goede stalling bij de stations. Ook willen we met Syntus afspraken maken over de kwaliteit van de busverbindingen, waaronder die naar de UT. Tot slot willen we dat station Drienerlo een IC-station wordt, zodat reizen per OV aantrekkelijker wordt.

   • student schreef:

    Beste Reactie D66,

    Ik snap de stelling: OV is niet gratis niet. Jullie vinden dat het openbaar vervoer voor studenten niet een prestatie gift van de overheid zou moeten zijn? Want dat het openbaar vervoer niet gratis is is slechts een feit niet een stelling.

    Ik dacht dat jullie juist voor de investering in het onderwijs waren. De OV-kaart voor studenten, maakt het mogelijk voor studenten uit andere steden om in Enschede te studeren. Enschede ligt nu eenmaal in een uithoek. Zonder de huidige regelingen is het voor veel studenten niet mogelijk ( in ieder geval zeer onaantrekkelijk) om in Enschede te komen studeren. Enschede zou zeer waarschijnlijk uitdrogen. Wat ook veel mensen vergeten is dat de Ov-kaart voor studenten ook vaak gebruikt wordt om studiegerelateerde activiteiten te bezoeken. Er wordt echt onderschat hoe belangrijk de ov kaart voor studenten is. Verder, wat moet je met een fietsenstalling bij het station als je de trein niet meer kan betalen?

    Ook raar is de opmerking over je kan ook de fiets pakken. Dat is misschien waar voor een stukje van 15 minuten, maar voor studenten die tussen huis en Enschede reizen is het een onzin argument. Als je voor 15 minuten fietsen de bus pakt, zoals bijvoorbeeld naar de UT ben je zo 3 kwartier tot een uur kwijt van deur tot deur. Tenzij je iets zwaars moet tillen, is dat voor studenten enorme tijdsverspilling.

    Verder vraag ik me af waarom jullie de kwaliteit van de busverbindingen vooral naar de UT willen verbeteren en station drienerlo. De studenten moesten toch juist fietsen?

    Waarom trachten jullie voor de oudere mensen niet op een beleid op gezond oud worden. Stimuleer fiets trainingen voor 65 plussers zodat ze kunnen leren hoe ze langer mobiel kunnen blijven. Dit is maar een idee er zijn vast betere voorbeelden te verzinnen. Ik bedoel vooral probeer ook op de lange termijn te denken. Met deze vergrijzing zouden we moeten proberen om mensen gezond oud te krijgen.

    Ik snap dat op mijn argumenten vast ook tegen argumenten vallen te geven, maar het stuk hier is zeer kort door de bocht geschreven. Het lijkt alsof enkel de bus bedoelt wordt, terwijl voor studenten de OV-kaart ook de mogelijkheid tot de trein bevat. Vergeet ook niet dat er veel studenten wel met de bus komen die helemaal uit winterswijk bijvoorbeeld komen. Tot slot wou ik nuanceren dat ik alleen die situatie van HBO en WO studenten ken. Voor de Roc studenten is toch nu ook de OV kaart in gevoerd? Vaak zijn opleidingen niet overal te doen, dus moeten ze reizen. Hopelijk kunnen jullie hiermee jullie standpunten wat nuanceren.

    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Gerelateerde berichten

Meest recente berichten

Activiteitenagenda

31 oktober 2017
 • Algemene Afdelingsvergadering D66 Enschede
  Op 31 oktober 2017 van 20:00 tot ongeveer 22:00


11 januari 2018
 • Nieuwjaarsborrel D66 Enschede
  Op 11 januari 2018 van 20:00 tot ongeveer 23:00