Zicht op fietsbrug over spoor Euregioweg

Weer een belangrijke stap in een hoogwaardig en veilig fietsnetwerk in Enschede. Zo ziet D66 de voorgestelde investering in een fietsbrug over het spoor langs de Euregioweg.

Missend stuk

Recent heeft het college, naar aanleiding van de motie van de ChristenUnie, D66 en de PvdA uit 2012, een voorstel naar de raad gestuurd. Hierin wordt voorgesteld om het missende stuk fietspad tussen de rotonde Euregioweg/Sleutelweg en de kruising Klein Boekelerveldweg/Euregioweg te realiseren, een wens die al lang op het lijstje van D66 staat.

Varianten

Er zijn verschillende varianten beschreven, maar het voorstel is om te kiezen voor een fietspad vanaf de rotonde dat via een brug over het spoor verbonden wordt met de Oosterstraat. Zo kun je ongelijkvloers het spoor over en dan via de Oosterstraat/Telgendijk richting de Hoge Boekel of via de Zomerweg het Euregio Bedrijvenpark op. Twee andere varianten zijn een tunnel onder het spoor door of een gelijkvloers fietspad. De eerste is aanzienlijk duurder, de tweede onveiliger. Beiden hebben ze als nadeel dat ze niet aansluiten op de toekomstige F35, die daar over de Oosterstraat/Zomerweg moet gaan lopen. Daarmee is de voorkeursvariant van het college ook de voorkeursvariant van D66.

Veiliger, sneller en beter

In de stadsdeelvergadering afgelopen dinsdag, gaven verschillende partijen aan dat ze een investering in dit stuk fietspad veel te hoog vonden. Die investering bedraagt € 2,5 miljoen. Men vindt dat het Euregiopark al wel goed genoeg bereikbaar is en dat de huidige situatie ook voldoende veilig is. D66 begrijpt dat niet. De Oosterstraat wordt, met name in het donker, gezien als sociaal onveilig, waardoor mensen deze route niet graag nemen. Een ander probleem is dat de Euregioweg ter hoogte van het spoor nu verboden is voor fietsers. Maar omdat er geen betere verbinding voorhanden is, wordt deze route toch vaak gebruikt, wat veel onveilige situaties oplevert. De voorgestelde brug lost dit probleem voor tenminste de aankomende veertig jaar op.

Soms is 1+1 drie. Dat geldt ook voor een fietsnetwerk. Het is daarom van belang dat we in Enschede door de hele stad een goed fietsnetwerk hebben en dat er geen grote gaten in zitten. Want die gaten zorgen ervoor dat mensen toch kiezen voor bijvoorbeeld de auto. Die visie is door de gehele raad onderschreven bij het vaststellen van de Fietsvisie in 2012. In de raad van 19 december zullen we zien welke partijen het houden bij woorden op een stuk papier en welke partijen de visie ook werkelijk realiseren.

Over Gertjan Tillema

E-mail: gertjan.tillema@d66enschede.nl
Twitter: gertjantillema
 
Gertjan is sinds maart 2014 raadslid voor D66 in Enschede. Daarvoor was hij vier jaar fractieondersteuner.
Gertjan Tillema

Meest recente berichten

Activiteitenagenda

19 oktober 2017
 • Presentatie kandidaten kieslijst D66 Enschede
  Op 19 oktober 2017 van 19:30 tot ongeveer 21:30

  Locatie: Concordia, Oude Markt 15, 7511 Enschede, Nederland ( kaart)


  D66 Enschede organiseert een debatavond waar de kandidaten voor de kieslijst van D66 Enschede met elkaar en de leden in debat kunnen over stellingen. Meer info volgt

31 oktober 2017
 • Algemene Afdelingsvergadering D66 Enschede
  Op 31 oktober 2017 van 20:00 tot ongeveer 22:00


11 januari 2018
 • Nieuwjaarsborrel D66 Enschede
  Op 11 januari 2018 van 20:00 tot ongeveer 23:00